Prelekcja w ramach projektu promującego mięsa wieprzowego

W dniu 24.10.2024 grupa uczniów i uczennic Augustowskiego Centrum Edukacyjnego uczestniczyła w prelekcji w ramach Projektu finansowanego ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego z inicjatywy Związku Przedsiębiorców i Pracodawców Województwa Podlaskiego wraz z Unią Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. Spotkanie prowadzili: pan Karol Wasilewski oraz dietetyk pani Ewa Muczyńska.
W pierwszej części spotkania Pan Karol Wasilewski przybliżył problemy związane produkcją mięsa.
W przestrzeni publicznej branża mięsna jest przedstawiana jako jedna z najbardziej emitujących CO2. Postulowane jest ograniczenie produkcji w branży mięsnej i zniechęcanie do konsumpcji mięsa ze względu na jego szkodliwość. Branża mięsna ukazywana jest jako znęcająca się nad zwierzętami. Tym czasem chów zwierząt w Polsce należy do najnowocześniejszych, odbywa się w trosce o zachowanie dobrostanu zwierząt, środowiska, oraz konsumentów.
Druga część spotkania była poświęcona zdrowemu odżywianiu. pani dietetyk Ewa Muczyńska przybliżyła uniom i uczennicom zasady zdrowego odżywiania oraz skutki diety eliminacyjnej. Mówiła o zdrowych i potrzebnych dla organizmu młodych ludzi produktach, w tym o mięsie, które jest konieczne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Zwróciła uwagę, na błędy i złe nawyki żywieniowe młodych ludzi. Zachęcała do jedzenia śniadań, zabierania ze sobą zdrowych przekąsek do szkoły i ruchu!
Dziękujemy za pouczający wykład oraz sporą porcję potrzebnej wiedzy dotyczącej zdrowego odżywiania.
Iwona Grabowa