Akademia Kulinarna Marcina Budynka

28 października w ramach projektu Związku "Polskie mięso" - stawiam na wołowinę gościliśmy w ACE Akademię Kulinarną Marcina Budynka.
Pan Marcin Budynek scharakteryzował najpopularniejsze rasy bydła, opisał wyróżniki kulinarne mięsa wołowego oraz opowiedział wiele ciekawostek i praktycznych porad dotyczących sporządzania potraw z wołowiny. Następnie dietetyk, pani Judyta Szymkowiak przedstawiła aspekt dietetyczny opisując bogactwo składników odżywczych kryjących się w wołowinie.
Po prelekcji uczniowie klas IV g, II h, I i II ko przeszli profesjonalne szkolenie z zakresu obróbki technologicznej mięsa. Uczniów inspirowali pan Marcin Budynek, pan Kamil Babkowski i pan Mateusz Poniatowski. Atmosfera warsztatów pobudzała inwencję uczestników pokazując, jak łatwo można przygotować smakowite, oryginalne i kolorowe potrawy. Po zakończeniu projektu uczestnicy otrzymali certyfikaty i prezenty niespodzianki. Nad całością wydarzenia czuwała pani Violetta Puzio.
Tekst: Violetta Puzio
Zdjęcia: Mateusz Skorupa, kl.IV if