EUROGASTRO

27 marca 2015r. młodzież Augustowskiego Centrum Edukacyjnego z klas II i III o kierunku technik żywienia i organizacji usług gastronomicznych miała okazję uczestniczyć w XIX Międzynarodowych Targach Gastronomicznych EUROGASTRO w Warszawie, Centrum MT Polska.
EuroGastro to największe i najważniejsze w naszym kraju targi dla branży HoReCa, którego główną ideą jest przedstawienie pełnej i bogatej oferty produktów, usług i rozwiązań dla gastronomii. 

Tegoroczne targi były podzielone na następujące sektory:

  • Wyposażenie zaplecza kuchennego, sprzęt (Kitchen Facilities),
  • Żywność i napoje, cukiernictwo i lodziarstwo (Food&Drinks),
  • Kawa (Coffee),
  • Wyposażenie sal restauracyjnych i barów (Bar&Restaurant Eqiupment).

EuroGastro, to wspaniała okazja do zapoznania się z najnowszymi trendami rynkowymi, wymiany poglądów, doświadczeń, poszerzania wiedzy czy też doskonalenia umiejętności kulinarnych.
Podczas targów, oprócz degustacji różnorodnych produktów, zaopatrzyliśmy się w gadżety i profesjonalne czasopisma branżowe.
W trzecim dniu targów mogliśmy m.in. obserwować Festiwal Kuchni Greckiej.

Była też możliwość uczestniczenia w warsztatach „Gotuj lokalnie”, którego głównym organizatorem była Akademia Kulinarna Marcina Budynka i Europejski Fundusz rozwoju Wsi Polskiej.

Zapraszamy do mini podróży po najświeższych nowościach w branży gastronomicznej.

Tekst: Marzena Szczęsna-Wasilewicz