Artykuły
KIERUNKI KSZTAŁCENIA W TECHNIKUM NR 1 w roku szkolnym 2017/18
TECHNIK BUDOWNICTWA
Technik budownictwa - prowadzi roboty budowlane, kieruje zespołami podczas budowy obiektu, opracowuje dokumentacje budowlaną, sporządza obmiary i kosztorysy.
Osoby posiadające wykształcenie w zawodzie technik budownictwa mogą być zatrudnieni:
- firmach budowlanych budujących budynki oraz budowle inżynierskie
- biurach projektowych projektujących obiekty budowlane
- wytwórniach i składach materiałów budowlanych
- administracjach budynków i firmach zarządzających nieruchomościami
- organach administracji państwowej i samorządowej
Predyspozycje zawodowe: praca zespołowa, dobra pamięć, cierpliwość, umiejętność szybkiego dostosowania do nowej sytuacji.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik budownictwa powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1)wykonywania robót konstrukcyjno-budowlanych;
2)koordynowania prac związanych z wykonywaniem określonych robót budowlanych;
3)organizowania i kontrolowania robót związanych z zagospodarowaniem terenu budowy;
4)organizowania i kontrolowania robót konstrukcyjno-budowlanych stanu surowego;
5)organizowania i kontrolowania robót związanych z utrzymaniem obiektów budowlanych w pełnej sprawności technicznej;
6)sporządzania kosztorysów na roboty budowlane
Umiejętności, cechy psychologiczne, uzdolnienia przydatne w zawodzie: Duże znaczenie w tym zawodzie ma dobra sprawność fizyczna oraz duża odporność na zmienne warunki atmosferyczne. Ważną cechą jest dobry wzrok oraz brak lęku wysokości z uwagi na częstą pracę na wysokich rusztowaniach. Praca przy zmiennych, niekorzystnych warunkach atmosferycznych i często nieprzewidzianych warunkach technicznych, szybkie dostosowania się do nowej sytuacji. Zdolność pracy z ludźmi. Technik budownictwa w czasie wykonywania pracy współpracuje ze swoimi zwierzchnikami i nadzorem technicznym. Często kontaktuje się z inwestorami obiektów budowlanych. Zdecydowana większość techników budownictwa pracuje w firmach wykonawczych
Technik budownictwa to zawód, którego kształcenie trwa 4 lata. W skład zawodu wchodzą dwie kwalifikacje:
BD.29 - „Wykonywanie i kontrolowanie robót konstrukcyjno – budowlanych” egzamin po II semestrze klasy III
BD.30 - ”Organizacja i kontrola robót budowlanych oraz sporządzanie kosztorysów” egzamin po I semestrze klasy IV
Kształcenie w ramach tych kwalifikacji zakończone jest egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe. Pozytywna ocena z obu części egzaminu (pisemnej i praktycznej) umożliwia otrzymanie świadectwa potwierdzającego ww. kwalifikacje. Po ukończeniu szkoły absolwent otrzymuje dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w języku polskim wraz z suplementem w języku angielskim.
Ukończenie nauki w zawodzie technik budownictwa jest bardzo dobrą podbudową do kontynuacji nauki na studiach wyższych w branży budowlanej.
Praktyki: w klasie III uczeń odbywa 4-tygodniową praktykę zawodową w wybranym przez siebie przedsiębiorstwie budowlanym. Celem praktyki zawodowej jest pogłębianie oraz doskonalenie umiejętności opanowanych w szkole.
Przedmioty, których uczeń kształcący się w zawodzie technik budownictwa uczy się w szkole na poziomie rozszerzonym: j. angielski, geografia.
Link do filmu: https://www.youtube.com/watch?v=bCgtgd9Wn0g
TECHNIK HANDLOWIEC
Technik handlowiec - planuje, organizuje i realizuje transakcje zakupu-sprzedaży na różnych szczeblach obrotu towarowego. Prowadzi działania marketingowe związane ze sprzedażą oraz sprawy ekonomiczno-finansowe w przedsiębiorstwie.
Osoby posiadające wykształcenie w zawodzie technik handlowiec mogą pracować na stanowiskach:
- Przedstawiciel handlowy
- Referent/asystent ds. zaopatrzenia.
- Referent/asystent ds. sprzedaży.
- Referent/asystent ds. obsługi klienta.
- Akwizytor
- Sprzedawca
- Specjalista ds. zaopatrzenia.
- Specjalista ds. sprzedaży
- Specjalista ds. obsługi klienta.
- Zastępca kierownika działu handlowego.
- Kierownik działu handlowego.
Predyspozycje zawodowe: liczenie, kontaktowanie się z ludźmi, sprzedaż, organizacja.
Technik handlowiec prowadzi i realizuje sprzedaż; zarządza działalnością handlową; organizuje działania reklamowe i marketingowe; sporządza dokumentację ekonomiczno-finansową. organizuje działalność handlową w przedsiębiorstwie i funkcjonowanie firmy handlowej; analizuje rynek pod względem oczekiwań i potrzeb klientów oraz ich zachowań rynkowych, bada możliwości wzrostu udziału firmy na rynku, wejścia na nowe rynki, w tym na rynki zagraniczne, identyfikuje bariery występujące w handlu, określa zasady i skuteczne formy marketingu; prowadzi negocjacje z dostawcami i odbiorcami, w celu osiągnięcia jak najkorzystniejszych warunków zakupu materiałów i sprzedaży towarów oraz usług, analizuje skuteczność i efektywność sieci dystrybucji towarów i usług, koszty działalności handlowej.
Środki i narzędzia pracy – komputer, kasa fiskalna.
Umiejętności, cechy psychologiczne, uzdolnienia przydatne w zawodzie: łatwość nawiązywania kontaktów, umiejętności przekonywania i negocjowania, zdolności menedżerskie, rachunkowe, uprzejmość, umiejętność słuchania, odporność na stres, operatywność, umiejętność podejmowania szybkich decyzji.
Formy kształcenia w zawodzie – 4 lata w technikum.
Praktyki: w klasie III uczeń odbywa 4-tygodniową praktykę zawodową w wybranym przez siebie przedsiębiorstwie handlowym: w sklepie, hurtowni, biurze firmy handlowej. Celem praktyki zawodowej jest pogłębianie oraz doskonalenie umiejętności opanowanych w szkole.
W trakcie nauki uczeń zdaje egzamin z dwóch kwalifikacji składających się na ten zawód:
AU.20 Prowadzenie sprzedaży – egzamin po II semestrze klasy III
AU.25 Prowadzenie działalności handlowej - egzamin po I semestrze klasy IV
Kształcenie w ramach tych kwalifikacji zakończone jest egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe. Pozytywna ocena z obu części egzaminu (pisemnej i praktycznej) umożliwia otrzymanie świadectwa potwierdzającego ww. kwalifikacje. Po ukończeniu szkoły absolwent otrzymuje dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w języku polskim wraz z suplementem w języku angielskim.
Przedmioty, których uczeń uczy się w szkole na poziomie rozszerzonym: j. angielski, geografia.
Proponowane wycieczki przedmiotowe dla uczniów:
Giełda Papierów Wartościowych - Warszawa
Narodowy Bank Polski, Centrum Pieniądza – Warszawa
Gabinet Numizmatyczny Mennicy Polskiej - Warszawa
Podlaski Festiwal Nauki i Sztuki - Białystok
Wybrane wyższe uczelnie
Link do film: https://www.youtube.com/watch?v=4Az4K-jX6BE&feature=youtu.be
TECHNIK INFORMATYK
Technik informatyk to osoba, która w codziennej pracy zajmuje się doborem, instalacją oraz prawidłowym konfigurowaniem sprzętu komputerowego wraz z oprogramowaniem.
Osoby posiadające wykształcenie w zawodzie technik informatyk mogą pracować na stanowiskach:
- administratora sieci
- analityka systemowego
- grafika komputerowego
- webmastera
- montera
- serwisanta
- sprzedawcy w sklepie komputerowym
Absolwent technikum w klasie technik informatyk może znaleźć zatrudnienie właściwie we wszystkich instytucjach, w których pracuje się przy komputerze oraz wykorzystuje się lokalne sieci informatyczne lub bazy danych (np. w bankach, urzędach, szpitalach).
Predyspozycje zawodowe: logiczne, analityczne myślenie, dokładność i systematyczność.
Osoba kształcąca się w zawodzie technik informatyk:
- posługuje się systemami operacyjnymi,
- pracuje w wybranych rodzajach sieci komputerowych,
- posługuje się wiedzą o budowie i działaniu systemów operacyjnych w stopniu pozwalającym na opanowanie umiejętności pracy z różnymi systemami,
- posługuje się typowym oprogramowaniem użytkowym i narzędziowym,
- konfiguruje sprzęt i oprogramowanie,
- posługuje się strukturalnym językiem zapytań do obsługi baz danych,
- projektuje bazy danych i ich oprogramowania,
- wykonuje strony internetowe zgodnie z projektami.
Umiejętności, cechy psychologiczne, uzdolnienia przydatne w zawodzie: zdolność analityczna, dobra pamięć obejmującą logiczne ciągi działań, umiejętność myślenia przyczynowo-skutkowego, duża koncentracja uwagi, kreatywność, spostrzegawczość, dokładność, systematyczność oraz umiejętność samodzielnej pracy. Ważną cechą jest opanowanie i cierpliwość, jak również odporność na stres i zdolność pracy pod presją czasu, zwłaszcza w sytuacjach awaryjnych. W przypadku pracy na stanowisku serwisanta czy sprzedawcy liczy się umiejętność łatwego nawiązywania kontaktów, komunikatywność oraz zdolność współpracy.
Praktyki: w klasie III uczeń odbywa 4-tygodniową praktykę zawodową w wybranym przez siebie firmie z branży informatycznej. Celem praktyki zawodowej jest pogłębienie oraz doskonalenie umiejętności opanowanych w szkole.
W trakcie nauki uczeń zdaje egzamin z dwóch kwalifikacji składających się na zawód technik informatyk:
EE.08. Montaż i eksploatacja systemów komputerowych, urządzeń peryferyjnych i sieci.
EE.09. Programowanie, tworzenie i administrowanie stronami internetowymi i bazami danych.
Kształcenie w ramach tych kwalifikacji zakończone jest egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe. Pozytywna ocena z obu części egzaminu (pisemnej i praktycznej) umożliwia otrzymanie świadectwa potwierdzającego ww. kwalifikacje. Po ukończeniu szkoły absolwent otrzymuje dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w języku polskim wraz z suplementem w języku angielskim.
Przedmioty, których uczeń uczy się w szkole na poziomie rozszerzonym: matematyka, fizyka.
Link do filmu: https://www.youtube.com/watch?v=zocU-K0P544
TECHNIK MECHATRONIK
Osoba kształcąca się w zawodzie technik mechatronik posiada następujące umiejętności:
- tworzenia dokumentacji technicznej dla urządzeń i systemów mechatronicznych w programach do komputerowego wspomagania projektowanie CAD,
- dokonywania montażu, eksploatacji i napraw urządzeń i systemów mechatronicznych na podstawie dokumentacji technicznej,
- projektowania układów sterowania pneumatycznego i elektropneumatycznego,
- wykonywania pomiarów wielkości mechanicznych i elektrycznych,
- pisania programów sterowniczych w jednym z podstawowych języków (LAD lub FBD),
- posługiwania się podstawowymi elementami logiki w trakcie pisania programu sterowniczego,
- diagnozowania i usuwania błędów w programach sterowniczych na podstawie dokumentacji techniczno - ruchowej,
Podczas nauki na kierunku technik mechatronik uczeń ma możliwość poszerzenia swoich umiejętności o elementy związane z obsługą i programowaniem robotów.
W klasie III uczeń odbywa 4-tygodniową praktykę zawodową w wybranym przez siebie zakładzie z branży mechatronicznej. Celem praktyki zawodowej jest pogłębianie oraz doskonalenie umiejętności z zakresu mechaniki i automatyki opanowanych w szkole.
W trakcie nauki uczeń zdaje egzamin z dwóch kwalifikacji składających się na ten zawód:
EE.02. Montaż, uruchamianie i konserwacja urządzeń i systemów mechatronicznych – egzamin po I semestrze klasy III.
EE.21. Eksploatacja i programowanie urządzeń i systemów mechatronicznych – egzamin po I semestrze klasy IV.
Kształcenie w ramach tych kwalifikacji zakończone jest egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe. Pozytywna ocena z obu części egzaminu (pisemnej i praktycznej) umożliwia otrzymanie świadectwa potwierdzającego ww. kwalifikacje. Po ukończeniu szkoły absolwent otrzymuje dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe.
Osoby posiadające wykształcenie w zawodzie technik mechatronik mogą pracować na stanowiskach:
- utrzymanie ruchu (działy: elektryk, mechanik, automatyka),
- serwis techniczny (działy: mechanika, pneumatyka, elektronika),
- operator maszyn i urządzeń przemysłowych,
Link do filmu: https://www.youtube.com/watch?v=elPJ9l5Ees4&feature=youtu.be
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do sporządzania potraw i napojów zarówno kuchni polskiej jak i innych narodów. Ponadto może wykonywać zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług gastronomicznych.
Absolwenci tego kierunku mogą pracować na stanowisku:
- kucharza,
- osoby odpowiedzialnej za planowanie i organizację imprez okolicznościowych,
- kierownika restauracji lub stołówki ,
- managera zakładu gastronomicznego.
Predyspozycje zawodowe, cechy osobowości: sprawność w działaniu, komunikatywność, dobra organizacja pracy, pasja, kreatywność, otwartość na nowości.
Technik żywienia i usług gastronomicznych sporządza potrawy i napoje, organizuje proces magazynowania i zabezpieczania żywności przed zepsuciem, ocenia jakość surowców i potraw, przeprowadza obróbkę wstępną i cieplną, kontroluje etapy procesu technologicznego, opracowuje nowe receptury na potrawy i napoje i wdraża je do produkcji, stosuje systemy zapewniające jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności, posługuje się nowoczesnym sprzętem i urządzeniami, planuje i ocenia jadłospisy, oblicza wartość odżywczą i energetyczną potraw oraz posiłków, układa menu codzienne, okolicznościowe i na przyjęcia, dekoruje potrawy, stoły i sale, organizuje proces produkcyjny w zakładzie gastronomicznym, korzysta z programów komputerowych, planuje i rozlicza działalność zakładu, przedstawia ofertę usług gastronomicznych, organizuje i wykonuje usługi gastronomiczne, przestrzega zasad racjonalnego żywienia, stosuje nowe trendy w żywieniu.
Praktyki: w klasie III uczeń odbywa 4-tygodniową praktykę zawodową w wybranej przez siebie restauracji lub innym zakładzie gastronomicznym. Celem praktyki zawodowej jest pogłębianie oraz doskonalenie umiejętności opanowanych w szkole.
W trakcie nauki uczeń zdaje egzamin z dwóch kwalifikacji składających się na ten zawód:
TG.6 Sporządzanie potraw i napojów.
TG.15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Kształcenie w ramach tych kwalifikacji zakończone jest egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe. Pozytywna ocena z obu części egzaminu (pisemnej i praktycznej) umożliwia otrzymanie świadectwa potwierdzającego ww. kwalifikacje. Po ukończeniu szkoły absolwent otrzymuje dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe w języku polskim wraz z suplementem w języku angielskim.
Przedmioty, których uczeń uczy się w szkole na poziomie rozszerzonym: j. angielski, biologia.
Proponowane dodatkowe zajęcia i wycieczki przedmiotowe dla uczniów:
- wyjazdy na targi gastronomiczne,
- warsztaty kulinarne,
- zajęcia dodatkowe przygotowujące do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie,
- zajęcia dodatkowe przygotowujące do olimpiad przedmiotowych,
- spotkanie z dietetykiem,
- wycieczki do zakładów pracy.
Link do filmu: https://www.youtube.com/watch?v=3tI2qJ17HHI
KIERUNKI KSZTAŁCENIA W BRANŻOWEJ SZKOLE I STOPNIA NR 1
KLASA WIELOZAWODOWA
W klasie wielozawodowej uczeń wybiera zawód zgodnie ze swoimi zainteresowaniami. Klasa skupia uczniów uczących się w różnych zawodach.
W naszej szkole, w klasie wielozawodowej, mogą kształcić się uczniowie w następujących zawodach:
- kucharz,
- cukiernik,
- piekarz,
- fryzjer,
- elektryk,
- stolarz,
- ślusarz,
- monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie,
- mechanik pojazdów samochodowych,
- fotograf,
- elektromechanik,
- sprzedawca,
- tapicer,
- krawiec,
- oraz wielu innych.
Nauka w szkole zawodowej trwa 3 lata.
Edukacja w szkole (2 dni w tygodniu), w czasie której uczeń zdobywa wiedzę w zakresie przedmiotów ogólnych.
Płatna, praktyczna nauka zawodu (3 dni w tygodniu) realizowana jest w wybranym przez ucznia zakładzie pracy po zawarciu umowy o pracę w wybranym zawodzie (zgodnym z wykazem zawodów MEN).
Wiedzę teoretyczną z przedmiotów zawodowych młodzież zdobywa na 4 - tygodniowych kursach organizowanych przez szkołę oraz różne ośrodki dokształcania zawodowego w kraju.
ZALETY KSZTAŁCENIA W KLASIE WIELOZAWODOWEJ
Uzyskanie dyplomu potwierdzające kwalifikacje zawodowe.
Możliwość zdobycia atrakcyjnego zawodu.
Nauka zawodu na praktykach w zakładach pracy.
Za praktyki uczeń otrzymuje wynagrodzenie.
Czas praktyk wliczany jest do stażu pracy.
Warunkiem przyjęcia do szkoły jest zapewnienie sobie praktyki, w odpowiadającym wybranemu przez ucznia zawodowi, zakładzie pracy.
MONTER ZABUDOWY I ROBÓT WYKOŃCZENIOWYCH W BUDOWNICTWIE
Osoba kształcąca się w zawodzie monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie posiada następujące umiejętności:
- montowania systemów suchej zabudowy;
- wykonywania robót malarskich;
- wykonywania robót tapeciarskich;
- wykonywania robót posadzkarskich;
- wykonywania robót okładzinowych;
- posługiwania się językiem obcym ukierunkowanym zawodowo;
- podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej;
- bezpieczeństwa i higieny pracy;
Podczas nauki na kierunku monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie uczeń ma możliwość poszerzenia swoich umiejętności zawodowych ucząc się na najnowocześniejszym sprzęcie w swej dziedzinie.
Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie BD.04 „Wykonywanie robót montażowych, okładzinowych i wykończeniowych” odbywa się pod koniec II semestru klasy trzeciej.
Absolwenci kierunku nauczania monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie, są bardzo atrakcyjnymi pracownikami dla pracodawców ze względu na szeroki zakres uprawnień do wykonywania prac budowlanych. Mogą pracować jako:
- monterzy systemów suchych zabudów
- malarze
- tapeciarze
- posadzkarze
- glazurnicy
- oraz wiele innych stanowisk związanych z pracami wykończeniowymi.
Absolwent branżowej szkoły I stopnia będzie miał możliwość kontynuowania nauki w branżowej szkole II stopnia i uzyskania kwalifikacji na poziomie technika oraz zdania matury.
Serdecznie zapraszamy !!!